Kurs i att sy Viborgskjorta

Information till kursdeltagare

Jag kommer att vara på plats 20-21 januari. Under dessa två dagar kommer vi att rita individuella mönster och klippa ut mönsterdelarna. Förhoppningsvis kommer vi även att ha tid för att gå igenom några av sömmarna som krävs för att sy kjorteln. Efter den här helgen kommer jag att vara med på så många av vårens syträffar som jag bara kan, (eftersom jag jobbar vissa helger kan jag inte säga vilka ännu). Under syträffarna kommer vi att gå igenom alla sömmar tillsammans och hjälp kommer att finnas om någon fastnat. Mellan syträffarna kan jag nås via Facebook eller på telefon 070 641 51 19 om det skulle behövas.

Sömnadsbeskrivningen är på danska men har tydliga bilder och vi hjälps åt. Vi kommer att sy denna kjortel för hand och det är rekommenderat att alla deltagare har sytt något för hand sedan innan.

Det går att välja om du skall göra en kjortel helt efter originalet eller om du vill göra en omgjord variant som särk (hellång kvinnovariant). Tyg och tråd kan beställas vid anmälan eller så tar du med dig eget tvättat tyg.

Tag med: mönsterpapper, tygsax (om du har), papperssax, miniräknare, tygkrita, nålar och annat som kan vara bra att ha. Eget linnetyg (tvättat) samt sytråd av lin i grovleksordning Nm 50/2 till Nm 20/2.

Och som vanligt tar var och en med det man vill äta och dricka under dagen!

Om Viborgskjorteln

Viborgkjorteln består av tio delar som sys ihop med totalt åtta olika sömmar. Kjorteln är ett fynd från Viborg i Danmark och är daterad kring år 1050 så det är sig om övergången från vikingatid till medeltid.

Viborgkjorteln är sydd i finvävt linnetyg som förmodligen varit oblekt. Originalet har en trådtäthet på 22 respektive  12 trådar/cm och är vävd i tuskaft med ett enkeltrådigt z-spunnet garn i storleksordningen 22/1 (ca 1/3 mm). Till sömnadstråd rekommenderas ett knyppelgarn av lin i ca 50/2. Detta är hur originalet ser ut men det är upp till var och en vilket tyg de vill göra sin kjortel i har du frågor om materialval eller något annat så kontakta mig.

Sista anmälningsdag är passerad.

Välkomna! 
Hanna Lundbohm